Joker's favor

2009.06.10. 15:03

Batman: the animated series

Epizód: #22

Író: Paul Dini

Rendező: Boyd Kirkland

Zeneszerző: Shirley Walker

Animáció: Dong Yang Animation



Charlie Collins, a gothami átlagpolgár szörnyű napot zár, amikor dühödt autóvezetőként - tudtán kívül - beleköt a város bohócába. Természetesen Joker sem hagyja annyiban a dolgot, s miután megfenyegeti a férfit, megígérteti vele, hogy bármit megtesz azért cserébe, hogy életben maradhasson. Két évvel később Charlie már megváltozott néven él családjával, amikor Joker úgy dönt, ideje behajtani rajta a tartozást.








Végre egy olyan Joker sztori, ami megvillantja a karakter zsenialitását, őrültségét, s nem utolsó sorban szociopata mivoltát. Ezt a Jokert már lehet utálni, de nagyon. Ezen kívül végre egy átlagember szemszögéből is végignézhetjük, milyen érzés Batman intézkedéseit külső résztvevőként átélni. Ez pedig nagyon remek ötlet volt az alkotók részéről.
A forgatókönyv ügyesen felépített, megvan az íve, a kellő drámaisága, van benne jellemfejlődés, és minden pozitívum elmondható róla, egyetlen dolgot kivéve: mi a francért kell Jokernek ilyen pitiáner módon támadnia? Mármint gázzal lebénítani valakit csak azért, hogy egy bombát ráakasszanak? Nemár! Joker ennél sokkal komplexebb. De ez egy apróság (kár, hogy az egész történet e köré csavarodik).
A rendezéssel sincs probléma. Kedvenc jelenetem, amikor Joker megtapsoltatja magát Harley-val és az embereivel. Igaz, itt egy kis ritmuszavar észlelhető a vágásban, de akkor is jól van összerakva. Még talán a sikátoros utolsó jelenet is lehetne pergőbb, de itt már tényleg a maximalizmus szól belőlem.
A szinkronhangok nagyon rendben vannak. Az ősszereplőket nem is érdemes már említeni, annyira magas színvonalon űzik a mesterségüket, s az igazi főszereplő Ed Begley Jr. (Charlie Collins) is csatlakozik a csapathoz.
A zene ismét tökéletes, ahogy azt a komponista hölgytől elvárhatja az ember. Shirley Walker igazi titka abban rejlik, hogy minden epizódhoz újabb izgalmas témát álmod meg, amit a megfelelő helyeken be is illeszt. Ez alól pedig ez a rész sem kivétel.
Az egyetlen gyenge pontja (mint mindig, amikor a Dong Yang-ról van szó) az olcsó megoldású animáció. Nem igaz, hogy élvezhetetlenné teszik a rajzfilmet, csak egyszerűen nem adnak semmi pluszt az átlagoshoz. Igaz, több helyen bántja az ember szemét egy-egy megoldásuk, és itt-ott biztosan felszisszen a néző, de ez még mindig nem a pocsék kategória.
Érdekes epizód, kötelező megtekinteni, ami a Joker fanatikusoknak biztosan nagy örömet fog szerezni. Ez a karakter sziporkázik ebben a részben.









 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása