Jonah Hex

2010.09.01. 09:23

Movie

Író: Mark Neveldine & Brian Taylor

Rendező: Jimmy Hayward

Zeneszerző: Mastodon & Marco Beltrami

Premier: 2010.06.17.



Jonah Hexet és családját kivégzi Quentin Turnbull és bandája. Miután Hex-ből az indián mágiának köszönhetően halottakkal beszélő fejvadász lesz, akit körözni kezd az USA kormánya is, az állami vezetők megelégelik Turnbull munkásságát, és felbérelik ellene a bosszúra éhes fejvadászt. Hex az USA "életére" törő Turnbull után ered - a csinos prostival, Lilah-val az oldalán - hogy a kormány emberei győzelme jutalmaként eltöröljék minden addigi bűnét.
















Ha készült mostanában felesleges képregényadaptáció, akkor ez bizony az. Bármennyire is a western zsáner szerelmese vagyok, bármennyire is akartam szeretni, egyszerűen ez a film nem akarja, hogy megkedveljék. Pedig akár a kezdő animáció is tetszhetett volna, de az túl hosszú lett. Akár a menő "mindenkit szétlövök a városban a forgócsöveseimmel, amik a nyergemre vannak erősítve" rész is bejöhetett volna, de az öncélú "majd mi megmutatjuk a nézőnek mekkora király ez a fazon" jelenet lett. És még sorolhatnám, pedig ez csak a film első tíz perce. Ami viszont a másfél órás játékidejéhez képest elég sok.

A forgatókönyv egy kalap kaki. Nálam kiveri a biztosítékot, ha egy mozifilmben a főhős magában beszél. Macsósan menőn. Nehogymár ennyire hülye legyen a néző (aki látta a legelső jelenetet), hogy el kelljen neki magyarázni mennyire gyűlöli Hex Turnbull-t. Ráadásul úgy, hogy betekintést enged a karakter gondolataiba. Ez egy képregényben elmegy, bár a szájbarágós dumákat ott is utáljuk, de egy filmben megbocsáthatatlan bűn.
Továbbá mi a rossebbnek kell bele női főszereplő? Az rendben van, hogy Jonah szeret dugni (ki ne szeretne) de egy prostiból felesleges pincsikutyát csinálni úgy, hogy közben Hex karakterét át kell formálni a "kicsit menő, de alapjában véve lovagias és jópofa" figurává. Ezt az áldozatot egyáltalán nem éri meg még Megan Fox sem (sőőőőt)...
Egyszóval a forgatókönyv ötlettelen és sablonos.

Az, hogy Hayward nem volt képes egy jó filmet összehozni lehet, hogy a forgatókönyv hibája is, de az övé is. Mert akinek nincs érzéke a jó jelenetek megkomponáláshoz, a színészvezetéshez, az ne álljon egy olyan projekt mögé, amibe beletörik a bicskája. Márpedig Hayward nem is feltétlenül rossz rendező. De, hogy ezzel a karakterrel nem tudott mit kezdeni, az egyértelműen kiderül. Sajnos unalmas filmet csinált, Hex karakterét pedig egyenesen kiherélte, hogy a korosztályi besorolásba beleférjen. Pedig semmibe nem került volna egy igazi überkirálygyilkolászós filmet összehoznia, ami talán csak egy picit nyomába ér animációs társának.

A színészek pedig csak lézengenek az egész filmben. Josh Brolin menő akar lenni, de nem jön össze neki, mert végig csak karaktere sebhelye mögé bújik. Mintha az járt volna az eszében, hogy "tök mindegy hogyan játszom, úgyis tudják, hogy JH vagyok, elvégre ott a sebhely, basszus!". De így nem lehet! John Malkovich szintén felejtős, és valljuk meg őszintén, nem ez volt a legszerencsésebb szerepválasztása az elmúlt években. Akkor már inkább ötször újranézem az Elcserélt életekben, mert ott Eastwood tudott neki útmutatást adni a karakteréhez. Itt nem. Ezt a szerepet bárki eljátszotta volna. A többiek pedig említésre sem méltóak.

A zene pedig lehangolóan pocsék. Azzal, hogy Marco Beltrami összeszűrte a levet a Mastodon-nal mindent elrontottak, amit lehetett. Pedig nem csoda, hogy Beltrami lett a kiválasztott, hiszen a roppant hangulatosra írt 3:10 to Yuma filmzenéje után én is őrá tettem volna a voksomat. De ez itt valahogy nagyon nem jött össze. Egyszerre horroros és egyszerre westernes is akart lenni, amit meg is lehetne valósítani, és ez az egészben a legszomorúbb: nem sikerül.

Egyszerűen unalmas film. Aki szintén moziban fogja megnézni, ne csodálkozzon, ha tíz perc után úgy érzi majd, hogy szíve szerint beletekerne, mert annyi benne a felesleges duma meg emberkedés a látványos akciók helyett.




 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása