The bat in the belfry

2009.08.01. 13:49

The Batman

Epizód: #1

Író: Duane Capizzi

Rendező: Seung Eun Kim

Zeneszerző: Thomas Chase Jones

Animáció: Dongwoo Animation


Gotham lakói közt terjed a városi legenda egy denevérnek öltözött maszkos igazságosztóról, akiről senki nem tudja, hogy mit is akar, mindenesetre a rendőrség mindent elkövet, hogy kézre kerítse. Eközben az Arkham Elmegyógyintézet egyik "lakója", a Joker megszökik rabságából, hogy a saját fejlesztésű gázzal töltött hőlégballon segítségével mindenki arcára mosolyt varázsoljon.








A Batman Beyond és a Justice League Unlimited sorozatok után lezárult a Bruce Timm diktálta Dc-animációs univerzum története. A denevérember karaktere azonban akkora sikernek örvend, hogy nem szabadott parlagon hagyni. Így aztán eljött az ideje az előző sorozattól javában eltérő rajzfilmszéria létrehozásának. Ebben viszont semmi sem ugyanaz, mint ahogy megszoktuk.

A The Batman sorozat nagyban merít az animék látványvilágából, amitől azonban nehezen lehet komolyan venni. Ennek ellenére a sok csilli-villi high-tech kütyü, ami Batman-t körbeveszi, valamint a szokatlan színhasználat érdekes módon mégis működik. De csakis akkor, ha teljesen elvonatkoztatunk a "másik" sorozattól.

A forgatókönyv nem valami bonyolult, sőt, átépi a túlzás határát, de láttunk ennél nagyobb baromságot is a Batman: the animated series "Christmas with the Joker" című epizódjában. A The Batman esetében viszont ezt elnézzük, mert nem az erős történetre mennek rá. Legalábbis az első részben biztosan nem. Sokkal inkább egy cool főgonoszt kell nagyon cool-an bemutatni.

A rendezés terén csupán néhány rosszabbul megkomponált jelenetet lehetne felróni Seung Eun Kim számlájára. Emellett a figuratervek is erősen megoszthatják a nézőket, bár a fura fejű embereket hamar meg lehet szokni. Egyedül Joker figurája az, aki cseppet sem hasonlít képregénybeli megfelelőjéhez. Ez az őrült, raszta hajú, majomszerű karakter nagyon távol áll attól a Jokertől, akit megszoktunk. A karakter új felfogása azonban remekül illeszkedik az egész sorozathoz. Így megkövezés helyett inkább üdvözölhető az alkotók - változtatásban megmutatkozó - merészsége.

A szinkronok terén is jelentős változás tapasztalható. Az új sorozat új színészeket követelt meg, és érdemes megjegyezni, hogy így is volt jó. Azért Kevin Conroy kemény hangja nem illett volna ehhez a látványvilághoz, meséhez. Rino Romano viszont nagyon ügyesen veszi az akadályt, és igazán remek Batman tud lenni. A legnagyobb azonban mégis a Jokert hangalámondó Kevin Michael Richardson. Érdekes a kontraszt a mozgékony, fehérarcú, vékony fickó és az őt szikronizáló néger, kövér színész között. De pont emiatt működik annyira jól a karakter a képernyőn.

A zene is egészen szokatlan. Nyoma sincs a Danny Elfman féle témának, viszont annál többször visszaköszön a főcím témája, és nem egyszer előfordul, hogy a háttérzene jelentősen hozzájárul a feszültség keltéséhez, vagy csak lazán végigvezényel egy-egy jelenetet. Hozzáteszem, elvileg ez lenne a dolga minden háttérzenének, és ezt nagyon jól oldja meg Jones muzsikája.

Az animációs stúdió is remek munkát végzett. Bár az elgázasítás miatt vigyorgó őr képe kicsit már túlzás. Ennek ellenére számtalan szépen animált jelenetben gyönyörködhet a néző, kezdve a legelsőtől. Már ott nagyon menő lesz Batman, és ez cseppet sem csappan az epizód további részeiben sem.

Több, mint egy vállalható nyitó epizód, ami cseppet sem középszerű, bár elsőre nehezen emészthető.








 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása