Superman: the animated series

Epizód: #3

Író: Alan Burnett & Paul Dini

Rendező: Dan Riba & Bruce Timm

Zeneszerző: Harvey R. Cohen

Animáció: Koko Enterprise & Dong Yang Animation



Miután Clark álruhában megmenti a zuhanó repülőgépet, azonnal címlapra kerül, s Lois Lane a Superman nevet aggatja rá. A Lexcorp fegyverzetének elrablói után kutatva Lois eljut John Corben-hez, aki foglyul ejti a nőt. Superman megmenti, legyőzi a Lexcorp páncélba öltözött Corbent, majd a lopás valódi felelősét, Lex Luthor-t is meglátogatja. Mindeközben az űrben egy idegenekkel teli űrhajó megtalálja azt a műholdat, amibe Brainiac lementette magát a Krypton pusztulása előtt.








A háromrészes sztori záró fejezete határozottan felemeli a sorozat színvonalát, s ez többek közt igazából Lex Luthor karakterének köszönhető. A gátlástalan üzletembernek nagyszabású akciói vannak, amire a remek riporterek rá is jönnek, és ettől bizony az első rész magasságába emelkedik a színvonala, sőt, túl is szárnyalja azt.
A forgatókönyv nagyon ügyesen kihasználja a figurákban rejlő lehetőségeket, és hatalmas fordulatokat nem tartalmaz, a záró jelenet Brainiac támadásával a három részt egy egésszé fogja össze. Igaz, kicsit gyanús, hogy egy ilyen pusztító erejű műhold 15 éven át (míg Clark felnőtt) bolyong a végtelenbe anélkül, hogy idegenekbe botlana. De ez még így is felejthető. A zseniális párbeszéd Lex, Lois és Clark Kent között pedig megdobogtatja a rajongók szívét.
A rendezést végre hozzáértők vették a kezükbe, s bár a legzseniálisabb jelenet Lex és Superman találkozása az epizód végén, marad azért számtalan szórakoztató képsor. Az egyik ilyen a matróz, Bibbo küldetéstudatát hivatott bemutatni, amikor fel kellene hívnia Clark-ot, de a kapott aprót a telefon helyett az italautomatába dobja. Mondjuk vicces, hogy tök részegnek mutatkozik, mégis a szódára bukik. Hiába, mégiscsak gyerekeknek készült sorozatról van szó, úgyhogy konyakot biztos nem kérhet a helyi csárdában.
A zene egészen jól illik a jelenetekhez, sőt fel is dobja őket, úgyhogy ezen a téren megállja a helyét az epizód.
A szinkronhangok is viszonylag jók. Sajnos a Bibbo-t alakító Brad Garrett játéka nagyon nincs összhangban a mutatott képpel, de ez nem a színész sara, hanem a rendezőké, ami kicsit csorbítja az ő munkájuk szépségét. Perry White (George Dzundza) sajnos halovány teljesítményt nyújt, akárcsak az előző részben, de legalább Lois Lane (Dana Delany) végre magához tért.
Amin ez az epizód is elbukik, az animációk minősége. Hasonló az előző részekéhez, de szerencséjükre ezúttal nem kellett gyerekalakot rajzolniuk, bár a robbanások, pusztulások rettentően rondák. Viszont ki kell emelni azt a képsort, ahol Superman megmenti a repülőt és a park fái közt evickél velük, miközben a sűrű lombkorona az arcába csapódik. Persze-persze nem egy nagyformátumú animáció, de legalább szebb, mint a stúdiók többi munkái.

Ügyes lezárás, jól megkomponált jelenetekkel tarkítva. Érdemes megnézni.








 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása