Rise of the Blue Beetle!

2009.06.09. 12:04

Batman: the brave and the bold

Epizód: #1

Író: Michael Jelenic

Rendező: Ben Jones

Zeneszerző: Michael McCuistion & Lolita Ritmanis & Kristopher Carter

Animáció: Lotto Animation



Batman és Blue Beetle egy idegen bolygó lakóit igyekszik megmenteni a zsarnok Kanjar Ro kizsákmányolásától. Mikor kiderül, hogy a Blue Beetle páncél előző tulajdonosa már legyőzte egyszer a gaz ellent, Jaime-nek nincs más választása, s Batman segítségével szabadságharcot indít. Némi, a Beetle-páncél körüli bonyodalom után végül nyernek jók.















A Batman: the brave and the bold tipikusan az a sorozat, amit vagy szeretni lehet, vagy utálni, de védelmére legyen mondva TILOS bárminemű összehasonlítása a megelőző Batman animációs szériákkal. Ez más. Gyökeresen különbözik minden eddigi denevér-feldolgozástól. Természetes, hogy ez vagy tetszik valakinek, vagy nem.
Ami elsőre mindenképp elmondható - ha nem is a bevezető epizód alapján, de a későbbi részekből világosan kiderül - hogy ez a széria bizony egy percig sem veszi komolyan sem önmagát, sem szereplőit. Ettől pedig nem csak viccessé és szórakoztatóvá válik, hanem egyenesen akár eretnekségként is hathat az ortodox-batman hívők között. Viszont be kell látnunk, hogy manapság a retro a menő, ez a sorozat pedig egyértelműen a '60-as évekre hajaz, ami köztudomásúan nem a komoly hangvételű képregények időszaka volt. Így aki nyitott az "újdonságok" felé, kétség kívül élvezni fogja a sorozat minden egyes részét.
Nagy bátorságra vall a Warner részéről belevágni ebbe a szériába, de úgy tűnik, a stúdió producerei nem tudnak hibázni. Évekkel ezelőtt a "...the brave and the bold" biztos bukta lett volna, s bár a nézettségi adatok hiányában nem merek semmit mondani, egy biztos, megvan benne a lehetőség a sikerre.

A nyitó epizód egészen tűrhető lett. A forgatókönyv kellően vicces, bár jóval több lehetőség volt a kis idegenekben, mint amennyit kihasználtak, viszont Blue Beetle karaktere nagyon jó lett. Természetesen az akciójelenetek cseppet sem valósághűek, de őszintén megvallva ehhez a sorozathoz az erős túlzások illenek. Hogy úgy mondjam, ez adja meg a zamatát. De még milyet!
A rendezéssel sincs különösebb probléma, talán csak itt-ott észlelhető egy-egy vágás, ami nem illik az epizód üteméhez, de ezen kívül minden rendben volt.
Ami viszont egyértelműen a sorozat legerősebb tulajdonsága, a grafikai megvalósítás. Amellett, hogy visszanyúl a '60-as évek ábrázolásmódjához, ezeket a mai animációs lehetőségek kihasználásával ötvözi, ami egy különleges bájt ad ennek a résznek és az egész sorozatnak egyaránt. Mindemellett pedig nem elhanyagolandó szempont, hogy maguk a mozgások is roppant dinamikusak lettek.
Őszintén szólva a szinkronhangok közül hiányzik Kevin Conroy, de Diedrich Bader is megfelelően hozza azt a Batman-t, akire ebben a sorozatban szükség van. Viszont Conroy hiányát ebben a részben csökkenti, hogy Blue Beetle "megformálója" nem más, mint az a Will Friedle, aki Terry McGinnis-nek kölcsönözte hangját a Batman Beyond epizódjai során.
A rajzfilm zenéjében nincs kivetnivaló, csupán a Batman karakteréhez képest idegenül ható főcímdal idegesítheti a nézőt, de szerencsére az sem tart sokáig.

Összességében elmondható, hogy az első epizód remek indítás, és a további részek ügyes demonstrálása. Itt bizony - és a továbbiakban egyaránt - tényleg azt kapja a néző, amire számíthat.








 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása