Batman returns

2009.08.21. 11:54


Filmképregény




Író: Dennis O'Neil

Rajzoló: Steve Erwin

Kihúzó: José Luis García-López

Színek: Tom McCraw

Borító: Dave Dorman







Sztori:
A csatornába dobott pingvin kinézetű szörnyszülött fiú 33 év múlva visszatér a városba, hogy egy kis rettegést hozzon Gotham tisztes polgárainak fejére. A cél érdekében elrabolja Max Shrecket, a kétes üzleteket szövögető milliomost, aki gyorsan el is intézi, hogy  Pingvin a felszínre jöhessen a Vörös Háromszög Cirkusz nevű bandájával együtt, sőt, Shreck még a polgármesterségre is jelölteti a kis gnómot. Mindeközben a milliomos kénytelen eltenni láb alól kotnyeles titkárnőjét, Selina Kyle-t, aki azonban nem hal meg, és Macskanőként lép színre, bosszúra éhesen. Batman pedig azt sem tudja, hova kapja a fejét, miután mindenkivel összetűzésbe kerül, és mindenki őt akarja elintézni különböző módszerekkel.

Forgatókönyv:
Ami elsőre elmondható róla, hogy túlzottan kapkod. A jeleneteket teljesen felületesen kezeli, ahogy a párbeszédeket is. A képregény tehát csak egyszerűen végig vezeti az olvasót a film egyes eseményein, de nem hagy időt, hogy a "fogyasztó" megismerkedjen a szereplőkkel, a motivációjukkal. Egyszóval nem hagyja, hogy a képregény szórakoztasson. Természetesen O'Neil ügyesen hagyott ki teljesen felesleges momentumokat, ám a hiányukat már nem pótolta olyan kreatívan, mint tette azt az első film képregényváltozata esetében. Ettől függetlenül azért az író nem kárhoztatható el, elvégre nehéz műből kellett merítenie. 

Rajz:
Erwin nem törekedett a színészek vonásainak minél élethűbb visszaadására, ám plasztikus hatású rajzai mégis jól illenek a film hangulatához. A képregény figurái és egész látványvilága magában hordozza azt a meseszerűséget, amit a mozifilm is áraszt magából. A kameraállásai, a változatos panelelrendezése mind-mind nagyban lendítenek a mű élvezhetőségén.
A színek is jól passzolnak Erwin munkájához, és látszik, hogy McCraw - ügyesen - csakis kitöltésre használja az ecsetet, árnyékolásra nem.


Sajnos elődjéhez képest alul marad, ám látványvilága miatt cseppet sincs oka szégyenkezni. Azért a filmet mindenképp látni kell előtte.




A képregény magyar kiadása elektronikus formában megtalálható ITT!





 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása