Nothing to fear

2008.09.29. 18:59

Batman: the animated series

Epizód: #3

Író: Henry T. Gilroy & Sean C. Derek

Rendező: Boyd Kirkland

Zeneszerző: Shirley Walker

Animáció: Dong Yang Animation



A gotham-i egyetem széfjét kirabolja egy maszkos idegen, aki magát Scarecrow-nak hívja és saját fejlesztésű félelemgázzal fertőzi meg áldozatait, akik ettől legbensőbb félelmeikről hallucinálnak. Batman próbálja megfékezni a tolvajt és segédeit, de végül őt is legyőzi a szer. Bruce saját félelmei ellen küzdve - miszerint szégyent hoz az apja nevére - kideríti, hogy Scarecrow valójában az egyetemről kirúgott Jonathan Crane pszichológus, aki bosszút akar állni az őt ért sérelemért. Egy jótékonysági esten visszatér Crane ám ezúttal Batman is ügyesebb. Miután Alfred segítségével legyőzi saját félelmeit, elkapja Scarecrow-t is.









Ez az epizód végre mélyebbre hatol Bruce Wayne személyiségében és megismerhetjük Batman belső démonait. A történet nem nagy eresztés és a forgatókönyv is közepes lett, viszont nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy csodálatos látni, ahogy Bruce küzd a gondolat ellen, miszerint bemocskolja a családja nevét. Noha éppen ez az, amit milliárdosként a világ felé mutatni akar, úgy tűnik a kettős játék itt már emészti a lelkét. Szerencsére Alfréd mindig kéznél van és segít, ha gazdája krízisbe kerül.
Scarecrow figurája inkább nevetséges lett, mint félelmetes. Nem is csoda, hogy az alkotók a figuratervet azonnal kidobták az ablakon. A maszk - ami tényleg hasonlít egy bőrzsákra, amit madárijesztők fejére szokás húzni - érthetetlenül vékony lett. Amikor Crane leveszi, látszik, hogy igazából sokkal szélesebb a feje, mint ahogy maszkban ábrázolták.
Az animáció sem valami elragadó. A robbanások egyszerűen elviselhetetlenül rosszak, ahogy egyes karakterek arcai is.
Sajnos a rendezésben is voltak koncepciótlanságok. Amikor elvileg előszőr megjelenik a gaz ellen, alulról felfelé követi a kamera és érezhetően ezt szánták a nagy belépésnek. Csak azt nem értem, hogy miért ütötték agyon az egészet azzal, hogy már előtte pár képsor erejéig megmutatták, hogy Scarecrow vezeti a helikoptert.
A zene csodálatos, lendületes, csak a léghajóban zajló csatajelenet egyes részeinél elmaradt, pedig nagyon is odakívánkozott volna.






Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása