Batman returns

2009.06.21. 17:26

Movie

Író: Sam Hamm & Daniel Waters

Rendező: Tim Burton

Zeneszerző: Danny Elfman

Premier: 1992.06.16.



A csatornába dobott pingvin kinézetű szörnyszülött fiú 33 év múlva visszatér a városba, hogy egy kis rettegést hozzon Gotham tisztes polgárainak fejére. A cél érdekében elrabolja Max Shrecket, a kétes üzleteket szövögető milliomost, aki gyorsan el is intézi, hogy  Pingvin a felszínre jöhessen a Vörös Háromszög Cirkusz nevű bandájával együtt, sőt, Shreck még a polgármesterségre is jelölteti a kis gnómot. Mindeközben a milliomos kénytelen eltenni láb alól kotnyeles titkárnőjét, Selina Kyle-t, aki azonban nem hal meg, és Macskanőként lép színre, bosszúra éhesen. Batman pedig azt sem tudja, hova kapja a fejét, miután mindenkivel összetűzésbe kerül, és mindenki őt akarja elintézni különböző módszerekkel.









Elég vegyes érzelmeket szül az emberben ez a rész. Az elsőhöz képest kicsit komorabb, kicsit logikátlanabb és kicsit meseszerűbb. De mindenképp más. Ez egy Tim Burton mese Batman gúnyába öltöztetve.


Az első Batman film után a producerek úgy látták legjobbnak, ha a franchise további sorsát is az egyedi látásmódú rendezőre bízzák, ám Burton csak úgy volt hajlandó elfogadni a rendezést, ha szabad kezet hagynak neki. Megkapta.

A forgatókönyv írói már nem elégedtek meg egy főgonosszal, így máris termeltek bele hármat. Macskanőt és Pingvint a képregények világából emelték át a rajongük kérésére, míg Max Shreck karaktere amolyan közös nevezőként került bele a történetbe, elvégre ő az összekötő kapocs a szereplők közt. Első ránézésre valahogy szép és jó, meg minden, de annyi "véletlen" és megmagyarázhatatlan dolog van benne, hogy az félelmetes. Hogy csak egy-egy példát említsek, ott van az a jelenet, amikor Max menekül az őt üldöző cirkusztagok elől, bemegy egy tök üres sikátorba (magától, oda már a kutya se követi), nekitámaszkodik a falnak, és lám, hát nem pont azon a csatornafedélen áll, ami kettényílik ő meg bezuhan Pingvin lakosztályába? És ez még a legkisebb véletlen. De hasonló a helyzet a karakterek megmagyarázhatatlan viselkedésével is. Annyi módon meg lehet ölni valakit. Miért kell feláldoznia saját magát, ráadásul úgy, hogy egy sokkolóval a szájában csókolja meg Shreck-et? Ez is érthetetlen. Vagyis... Oké, oké. Tudom, hogy jól néz ki a vásznon, meg minden, és óriási kúlság, de akkor is...

Tim Burton munkája az Ollókezű Edwardhoz képest gyengébb, de talán ez betudható a színészi játéknak és a forgatókönyvnek is. Talán Burton mindent kihozott a történetből, amit lehetett, habár azért nem kellett volna ennyire lebutítani a karaktereket. Igaz, pozitívum, hogy a gengszter Pingvinből egy torzszülöttet csinált, így máris adott volt a motiváció a figura számára. Macskanő is nagyon jó lett, csak sajnos túlontúl őrült. Viszont Shreck a legjobb. Félelmetes. Bár ez inkább a színésznek köszönhető.

Jack Nicholson feltűnése az első részben láthatóan meghozta a kedvet a sztároknak, hogy ők is szerepeljenek egy képregényfilmben, hiszen három is feltűnik Michael Keaton (aki olyan, mint az első részben volt) oldalán. Danny DeVito egyértelmű választás Pingvin szerepére, de csalódást okoz. Túlripacskodja az egészet. De hasonló a helyzet Michelle Pfeifferrel is, aki talpig bőrbe bújt, ostort szorongató Macskanőként a Batman univerzumban valaha volt egyik legszexisebb karaktert játsza. Csakhogy sajnos ő is rájátszik még egy lapáttal. Mintha az első rész Joker-ét akarnák utánozni, de út közben elfelejtették, hogy Joker önmagában egy ripacs. De Pingvin és Macskanő nem azok. Kár értük. Viszont Christopher Walken, mint mindig, most is hitelesen adja a gonoszt. Ő az, aki nem kezd el szerepet játszani, talán azért, mert neki nem kellett semmilyen gúnyába öltöznie. Ő maga Max Shreck.

Danny Elfman bőséggel változtatott a zenén, habár Batman főtémáját meghagyta, ám azt kicsit pergősebbé tette. A zene szinte végig szól, mintha sose akarna megszakadni. Egy idő után ez is komolytalanná teszi a filmet, főleg, hogy már szinte majdnem minden mozdulatot zenei efektussal kísér. Ettől függetlenül azért nagyon jó munkát végzett, és a rábízottakat tehetségesen megoldotta.

Összességében nem rossz film, csak sajnos nem érezni rajta a jellegzetes Batman zamatot, amitől a rajongók számára keserédes lehet ez a rész. Bár az utána következő két mozifilmhez képest ez egy csokitorta. S bár gyerekkoromban jobban kedveltem ezt a filmet, mint az első részt, ezért a nosztalgikus hangulat miatt érdemel közepesnél picivel jobbat.





 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.03.09. 14:06:55

Érdekes gyerekkoromban az elsőt szerettem jobban most meg ezt. Nállam 4 et simán kapna ha lenne ilyen blogom:D
süti beállítások módosítása