Fear of victory

2009.06.19. 23:50

Batman: the animated series

Epizód: #24

Író: Samuel Warren Joseph

Rendező: Dick Sebast

Zeneszerző: Lisa Bloom & Carlos Rodriguez

Animáció: Tokyo Movie Shinshia


A város legjobb atlétáit a rettegés keríti hatalmába mindentől, amit meglátnak. Eközben a sportfogadásokon egy "Lucky" nevű fickó óriási összegeket nyer, ami a helyi bukmékernek cseppet sem tetszik. Miután Robin is tériszonnyal kezd küzdeni, Batman kénytelen ellátogatni Arkhamba, hogy kifaggassa a félelem nagy szakértőjét, Scarecrow-t. Ám valami azt súgja neki, nem fogja ott találni Dr. Crane-t.








Scarecrow visszatérése sokkal jobbra sikeredett, mint amilyen az első megjelenése volt. Nem is csoda. Az alkotók remek munkáján túl meg kell dicsérni a figuratervezőt, amiért egy epizód után újragondolta a karakter kinézetét. Scarecrow végre tényleg ijesztő lett. Ez már alapból plusz pontot ér, és ez még csak az eleje.

A nagyszabású forgatókönyv óriási titkokat nem tartogat, végülis azonnal lehet tudni, hogy mi az ábra. Az izgalmassága Batman nyomozásában rejlik. Azonkívül dicséretes, hogy Scarecrow nem pitiáner tervvel áll elő, a sportfogadás elcsalása pedig az ő "adottságaival" igazán kézenfekvő választás a meggazdagodásra. A párbeszédek is jók, Batman nagyon menő, kemény és vicces is (ahogy a nőtől - akihez beesik - elköszön, az óriási).
A rendezés is remek. Sebast olyan kameraállásokat választott, melyek hol kitágítják a horizontot (lásd a második képet), hol pedig fokozzák az izgalmat. A jelenetek jól követik egymást, bár a Lucky-ra támadó verőlegény legyőzése kicsit dinamikátlan lett, viszont ez is megbocsátható. Az Arkhamban játszódó rész pedig kifejezetten felpezsdíti a rajongók szívét.
A hangok rendben vannak. Scarecrow kinézetével ellentétben szinkronhangja nem változott, de ez semmi hátrányt nem jelent, sőt, végre egymásra talált a hang a képpel. A többiek szokás szerint remekül játszanak, és Joker vendégszereplése üdítő színfolt.
A zene kapcsán elsőre feltűnik, hogy szinte alig szól valahol a jelenetek alatt. Csak ahol nagyon fontos, ott jelenik meg. Alapvetően Scarecrow témájára épülnek a számok, és csak itt-ott változik valamicskét. Érdekes módon habár kicsit hiánya van az embernek, mégis működik ez a "zenétlenség".
Az animációs stúdió ezúttal nem hozta 100%-os teljesítményét. Szépen rajzolt képsorokat láthat a néző, ám ez messze elmarad a Two-Face vagy a Feat of Clay 2. rész epizódoktól. Természetesen még így is felülmúlja a többi stúdió legjobb munkáit (azért a Beware the Gray Ghost erősen vetekszik vele). Több gyönyörű jelenetével is le fogja nyűgözni a nézőt ez az epizód, amiből nagyon nem is érdemes egyiket sem kiemelni. Oda kell figyelni.
Remek epizód, ami minden erénnyel rendelkezik, ami egy részt igazán jóvá tesz. Áradozni nem fogunk róla, de biztosan meg fogjuk említeni a tíz legjobb epizód között.








 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása