Beware the Gray Ghost

2008.11.06. 13:09

Batman: the animated series

Epizód: #18

Író: Dennis O'Flaherty & Tom Ruegger

Rendező: Boyd Kirkland

Zeneszerző: Carl Johnson

Animáció: Spectrum Animation Studio



Robbantások sorozata rázza meg Gotham városát. A merényletek körülményei pedig kísértetiesen hasonlítanak egy régi filmsorozat - The Gray Ghost - egyik epizódjában történtekre. Batman ezen a nyomon indul el, hogy megtalálja a merénylőt és "feltámassza" gyermekkori hősét, Gray Ghost-ot.








A kedvenc epizódom a sorozatban, de igyekszem nem elfogultan véleményezni. Kezdem azzal, ami elsőre a legszembetűnőbb, vagyis inkább fülbemászóbb - a zenével. Ahhoz, hogy ez az epizód nem mindennapi lett, Carl Johnson fantasztikus zenéje is kellett, amit nem lehet annyival elintézni, hogy szép, meg dallamos, stb. Ezt hallgatni kell! Külön Gray Ghost-témát (nem is akármilyet) komponált, ami óriási "ajándék" a nézőnek.
A forgatókönyv nem az alapsztori miatt jó, hanem a kiváló forgatókönyvtől. Nem tudok másik olyan epizódot mondani, ami ennyire engedne bepillantani Bruce Wayne lelkébe. Csodás ahogy láthatjuk, amikor előtörnek belőle a televízió előtt töltött gondtalan percek (ahogy hősének szurkolt) és ugyanez a lelkesedés jelenik meg az arcán, amikor visszanézi a Gray Ghost-epizódot. Mi, nézők is fellélegzünk, hogy Bruce végre kiszakad a fájdalom örök rabságából és megláthatjuk, hogy benne is ugyanolyan rajongás él a hőse iránt, mint bennünk Batman iránt. Ez ám az igazi azonosulás!
Az is külön öröm - bár ez nem az epizódról szól - hogy a Warner nem hagyta ezt a szálat a feledés homályába süllyedni, hisz Gray Ghost ruhája visszatér a Batman Beyond Black out című részében, ami ügyes húzás, hogy összeálljon bennünk a kép a két sorozat egybetartozását illetően. Apropó Batman Beyond: csak nekem tűnt fel, hogy Bruce Wayne idősebb korában mennyire hasonlít Simon Trent-re (Gray Ghost)?
A szinkronhangok nagyon jók, kivéve a Bruce Timm alakította Mad Bomber-t. Gyenge. Timm inkább maradjon annál, amihez ért: a rendezésnél. Szerencsére ez is csak vajhmi keveset vesz el az epizód értékéből.
Az animációk félelmetesen szépek lettek, csak itt-ott voltak benne - nem akkora - hibák, de még ez is felejthető. Spectrum hozta a tőle megkívánt színvonalat. Ha már itt tartunk, óriási utalás, hogy a Gray Ghost "filmeket" a Spectrum studiója készítette.
Végül csak azt sajnálom, hogy a Warner még nem gyártotta le a Gray Ghost sorozatot valójában.
Kihagyhatatlan, felejthetetlen! 









 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2009.08.25. 13:23:12

Alap, az egyik legkedvesebb részem volt. Nagyon jó, ahogy a Gray Ghost-Batman párhuzam felépül, és ahogy végre valóban őszintén láthatjuk Bruce-t boldogan mosolyogni.

CzB · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.12.06. 21:08:27

Azt sem érdemes elfelejteni ezzel a résszel kapcsolatosan, hogy Adam West a 60-as évekbeli Batman adta a Gray Ghost hangját, ami azért eléggé Tribute a készítők részéről...
süti beállítások módosítása