Dokumentációk #2
Lois Lane a képregényvilág egyik olyan emblematikus szereplője, aki jobban beleitta magát a szuperhősmítoszba, mint bármelyik hasonló nemű társa.
Elengedhetetlen, ugyanakkor sérthetetlen, így örökké változatlan szerepet tölt be a képregénytörténelemben. Karakteréhez újragondolások sorozatai sem tudtak érdemben hozzátenni, de abból elvenni sem mert soha senki, mert mindenki jól tudja, hogy nélküle Clark Kent soha nem lenne önmaga. Így elmondható, hogy Lois Lane egyenrangú szerepet tölt be párjával a Superman-mítoszban.
Vajon ki mindenki próbálta megformálni ezt a karaktert az évtizedek során? Erre találsz választ a tovább mögött.



1. Joan Alexander
A színésznő a Paramount Pictures gondozásában készült rajzfilmsorozatban 1941 és 1943 között 16 epizódon át kölcsönözte hangját Lois Lane karakterének:
1. Superman
2. The Mechanical Monsters
3. Billion Dollar Limited
4. The Arctic Giant
5. The Bulleteers
6. The Magnetic Telescope
7. Electric Earthquake
8. Volcano
9. Terror on the Midway
10. Japoteurs
11. Showdown
12. Eleventh Hour
13. Destruction Inc.
14. The Mummy Strikes
15. Jungle Drums
16. The Underground World


Bő 20 évvel később, 1966 és '68 között televíziós rajzfilmsorozatok egyes epizódjaiban újra visszatért a karakter szinkronizálásához. Hangja nélkül elképzelhetetlen volt Lois Lane mozgógrafikai megjelenése.




2. Noel Neill
Lois Lane első filmes arca ő, aki - egy rövid időszak kivételével - teljesen uralta a figurát az ötvenes években.
1948-ban a 15 fejezetes Superman címre hallgató matinésorozatban tűnt fel először Kirk Alyn oldalán.
1950-ben az Atom Man vs. Superman című produkcióban tért vissza a páros újabb 15 fejezet erejéig.
1953-tól 1958-ig az Adventures of Superman televíziós sorozat 78 epizódjában már a legendás George Reeves mellett domborított.

Érdekesség, hogy míg az 1978-as Superman moziban Lois Lane anyját (Ella Lane) játsza, 2006-ban a Superman returns-ben is visszatér egy cameo erejéig immár Lex Luthor haldokló idős felesége, Gertrude Vanderworth szerepében.


3. Phyllis Coates

1951-ben a Superman and the Mole-Men című 15 fejezetes matinésorozat majd 1952-53 között az Adventures of Superman 24 epizódja erejéig átvette Noel Neill-től a stafétát.

Érdekesség, hogy 1994-ben a Lois & Clark: The new adventures of Superman filmsorozat The House of Luthor című epizódjában - Noel Neillhez hasonlóan - eljátszotta régi karaktere anyjának, Ellen Lane-nek (igen, itt Ellennek hívják) szerepét.


4. Lesley Ann Warren
Hosszas hallgatás után 1975-ben tért csak vissza Superman karaktere a mozgóképes világba a Superman című televíziós játékfilmben.
A nagy nevek addigra már kiöregedtek Lois Lane karakteréből, így keresni kellett egy újabb üdvöskét.
Lesley Ann Warren David Wilson partnereként segítette(?) játékával a film bukását.
Warren az egyetlen, aki soha nem tért vissza más Superman-hez köthető produkcióban. Nem mintha bárki bánta volna. 



5. Margot Kidder
Egy új generáció Lois Lane-je. Igaz, az általa megformált ostobácska, kíváncsi, cserfes-kislányos Lane nem a képregényből ismert erőteljes karakter volt, hanem valami új. Nála volt érezhető először, hogy Lois figurájából több is kihozható a vásznon, mint egyszerű "szárnysegéd".
1978-ban, a Superman: the Movie-ban volt először Christopher Reeve partnere.
1980-ban elkészült a Superman II, mely elképzelhetetlen lett volna a két színész nélkül.
1983-ban mutatták be a Superman III-at, amelyben ismét összeállt a páros.
1987-ben - mivel már a harmadik rész is jelentős színvonalbeli visszaesést jelentett - a Superman IV: The quest for peace-szel végleg sikerült földbe döngölni Superman mozgóképes karrierjét. Sajnos ez akkor is igaz, ha a bukta nem a két főszereplőn, hanem a gyalázatos forgatókönyvön és a vérlázító - jóval túlhaladott - speciális effektusokon múlott.

Érdekesség, hogy Kidder 2004-ben a Smallville sorozat két epizódjában is visszatért a Superman-mítoszhoz, ám a széria alkotói ezúttal nem neki tartogatták az aktuális Lois Lane anyjának szerepét. Ehelyett a Christopher Reeve által megformált tudós (Virgil Swann) megbízott asszisztenseként (Bridgitte Crosby) tette utalásokkal teljesebbé Superman legújabb filmes értelmezését.


6. Ginny McSwain
A színésznő 1988-ban 13 epizód erejéig kölcsönözhette hangját a női főhősnek a Superman című rajzfilmsorozatban.
A tizenhárom elkészült epizódból végül mindössze kilencet vetítettek le a televízióban. Valószínűleg bukta volt a sorozat.








 


7. Teri Hatcher
A négy évadot megélt  Lois & Clark: The new adventures of Superman-ben (1993-1997) a sorozat alkotói végre helyére rakták Lane karakterét.
A morcos, kemény, de ennek ellenére végtelenül romantikus nőhöz nehezen lehetne másfajta társat elképzelni, mint a Dean Cain által megformált szuperhőst.
Hatcher összesen 87 epizódon át bújhatott Lois bőrébe, hogy aztán Noell és Coates nyomdokain haladva 2010-ben a Smallville Abandoned című epizódjában ő is eljátsza Ella Lane szerepét.






8. Dana Delany
A Bruce Timm féle animációs sorozatokban bebetonozott helyet kapott, így az új generáció már az ő hangján hallhatta megszólalni Lois Lane-t. Elmondható, hogy - egy kivételtől eltekintve - a kilencvenes évek közepétől tíz éven át folyamatosan uralta a karaktert.
1996-ban a Superman: the animated series-ben kezdte "pályafutását". A sorozat 2000-es zárásáig 45 epizódban szinkronizálta Lois-t.
A Justice League Unlimited 2003-as évadában 5, míg a 2005-ös évadában 3 epizódban hallhattuk jellegzetes hangját.
Ezután 2006-ban "lépett színre" ismét a Superman: Brainiac attacks című egész estés rajzfilmben.
Miután lezárult a Timm-féle univerzum története, a Warner egy Batman újraértelmezésbe vágott bele, amelyben aztán vendégszerepeltek a Justice League tagjai is. Így esett meg, hogy a The Batman sorozat 5. évadában (2008) megjelenő Lois Lane 2 epizód erejéig ismét Delany hangján szólalhatott meg.



9. Erica Durance
A Smallville évek múltán szépen lassan eljutott odáig, hogy végre behozza Lois Lane karakterét is, így 2005-től a 2011-es fináléig összesen 142 epizódban láthattuk a cserfes, harcművészetben jártas, csípős nyelvű, de aranyszívű lányt. Az évek során nővé és igazi sztárriporterré érett Lois bizony javában maga mögé utasítja a harmatgyenge Clarkot (Tom Welling), aki tíz év után is ugyanazokkal a bizonytalanságokkal küzd, mint gimisként. Ráadásul Durance játéka is jól odaver a főhőst alakító "ezerarcú" színésznek.



10. Kate Bosworths
Miután a sorozatok túltették magukat a mozifilmek helyesírási hibákat ejtő, szerencsétlenkedő "sztárriporter" karakterén, Bryan Singer úgy döntött, hogy egy kis főhajtást megérdemelnek azok az alkotások. Ennek jegyében rendezte meg 2006-ban a Superman returns című felemás filmet, ami folytatás is akart lenni, meg nem is. Akárhogy is, de újra visszaidézte a Richard Donner hagyatékot, és megkaptuk arcunkba a "régi" Lois Lane-t, aki sajnos mégsem volt a régi.
Bágyatag, törékeny kis figura ő. Mondjuk éppen olyan, amilyet a bágyatag és törékeny Superman (Brandon Routh) karaktere mellé elképzelünk. A rossz mellékíz pedig éppen amiatt van, hogy sem Clark, sem Lois nem ilyen... hogyismondjam... gyenge.




11. Anne Heche
Bruce Timm produceri karrierje nem ért véget saját sorozataival, ugyanis amint tudott, átnyergelt az egészestés animációk fölötti bábáskodáshoz. A DC Universe sorozat többségében konkrét képregénytörténelmi eseményekből készít rajzfilmváltozatot.
Szériájuk első darabja 2007-ben a Superman halála sztori zanzásított változata lett, amit Superman/Doomsday címen jelentettek meg. Megnyerték hozzá Anne Heche-t is, aki sajnos nem kapott elég játékidőt, hogy igazán megformálja Lois karakterét. Kár érte.



12. Kyra Sedgwick
2008-ban egy igazi retro-fílinges egészestés rajzfilmben ő kapott egy kis lehetőséget, hogy Lois-t életre keltse.
Mivel a DC Universe égisze alól kikerülő Justice League - The new frontier alapból sok hőst vonultatott fel, ezért evidens volt, hogy Lane karaktere csak háttérszerepet tölthet be.
De ez a film is bizonyítja, hogy amiben van Superman abban kell lennie Lois-nak is. Ebben az esetben ez így sikerült.





13. Christina Hendricks
Az egyelőre még bemutatás előtt álló szintén egészestés rajzfilmben már biztosan ő fogja Lois szájába adni a szavakat.
A DC Universe következő, All-Star Superman című történetét 2011-ben várhatják a rajongók. Akik pedig olvasták az azonos című képregény-folyamot, azoknak minden bizonnyal a történet sem fog túl sok meglepetést okozni.
De ez már a jövő zenéje.


14. ?
Kíváncsian várjuk...


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevar 2011.02.12. 09:44:16

Abszolút nem értek veled egyet a Smallville-l és Tom Welling szerepével kapcsolatban! Az érem másik oldalát teljesen figyelmen kívül hagytad a rá vonatkozó megjegyzéseddel!
1. Welling azt játsza el, amit megírnak neki.
2. Próbálj megírni egy MÉG NEM Superman-ről szóló sorozatot úgy 10 éven keresztül, hogy MÉG NE legyen Superman!
Azt hiszem, ez elég nehéz feladat lenne számodra is!
süti beállítások módosítása