Rebirth

2009.06.09. 21:18

Batman beyond

Epizód: #1

Író: Alan Burnett & Paul Dini & Stan Berkovitz

Rendező: Curt Geda

Zeneszerző: Michael McCuistion & Lolita Ritmanis

Animáció: Koko Enterprise & Dong Yang Animation



20 évvel azután, hogy Bruce Wayne végleg vitrinbe tette a denevérruhát, egy Terry McGinnis nevű srác véletlenül rájön az öreg milliárdos titkára. Eközben Terry apja az egyik munkatársától egy lemezt kap, ami a WaynePowers egyik vegyifegyverének leírását tartalmazza. Miután a cég feje, Derek Powers megöleti a férfit, Terry megtalálja a lemezt, s Bruce-hoz fordul segítségért.








Minden bizonnyal többen is kétkedve fogadták annak idején, hogy egy új fiú bújik a maszk mögé, aki messze nem olyan képzett, és közel sem olyan okos, mint Bruce Wayne. Elvégre az öreg erre a hivatásra készült mióta csak megölték szüleit. De ki ne elmélkedett volna már azon, hogy van-e denevérélet Bruce Wayne után? S ha igen, ki lenne méltó a hős helyébe lépni?
Minden bizonnyal ezek a kérdések merültek fel a sorozat alkotóiban is, ám azt jól tudták, hogy egy új hőst a régi helyébe hozni minden átmenet nélkül szinte lehetetlen. Szinte vizionálták maguk előtt a nézőt, aki igyekszik ugyan szeretni a figurát, de azért ez mégsem ugyanaz. Batman elvégre mégiscsak Bruce Wayne.
Kétségtelen azonban, hogy minden lehetőséget megragadtak, hogy az új fiút minél egyszerűbben beemelhessék a sorozatba, s egy huszárvágással el is rendezték a dolgot. Bruce Wayne nem halott, sőt, még öregen is fittebb, mint az ifjú McGinnis, s valljuk be őszintén, ilyennek akarjuk őt látni. Mintha csak Clint Eastwood elevenedne meg a rajzfilmvilágban. S itt jön az írók zseniális húzása, miszerint Bruce-ban az akarat még megvan ugyan, de a teste sajnos már gyenge. Máris adott a szituáció, hogy bizony a fiatal segítse a vént, s lám-lám az öreget a kastélyba kísérő fiúval azonnal rokonszenvezni kezd a néző (ha addig nem is tette volna).
De természetesen nem maradhat el a motiváció az új hős életéből, így ha nem is mindkét szülőjét veszíti el, de azért egy apa elvesztését is elég tragikusnak ítéltek a szerzők.
Kész is recept. Vedd a régit, hozd össze az újjal, dobj hozzá egy kis katalizátort és láss csodát, kész az új hős. Ennek pedig nagyon-nagyon örülünk.
A forgatókönyv egész tetszetős, elsőre nem is vár többet az ember, főleg úgy, hogy nem is tudja mire számítson, de azonnal hozzá teszem: amire szüksége van a nézőnek a szórakozáshoz, azt megkapja. Igaz, hogy ebben az epizódban mindössze három percig szerepel a maszkos Batman, akkor is még a nyitójelenetben, ám a szereplők további sorsa olyannyira leköti a néző figyelmét, hogy a denevér cseppet sem hiányzik neki. Sőt, még egy bravúrt is sikerült elérniük az íróknak: az ember már szabályosan szurkol Terry-nek, hogy végre felvehesse a Batman-ruhát.
A zene egészen jó, s két helyen felettébb ütősre sikeredett: a prológus, ahol Bruce majdnem megöl valakit, hogy mentse a saját életét, és az utolsó jelenet, amikor Terry ráveszi az öreget, hogy engedje be a kastélyba. A többi helyen átlagos az aláfestés, semmi extrát nem ad a hangulathoz.
A szinkronhangok eltaláltak lettek, bár a Derek Powers-t alakító Sherman Howard kicsit halovány, viszont Kevin Conroy kiválóan hozza a megfásult, mogorva Wayne-t. Will Friedle pedig egyenesen tökéletes választás volt az új fiú szerepére.
Az epizód egyetlen gyengébb pontja az animáció, ami azonban így is tetszetősebbre sikeredett, mint a két stúdió addig felmutatott munkái.

Egyszerű ám remekül megírt történet viszonylag szépen csomagolva, de mindenképp méltó folytatása elődeinek. Ez pedig csak a bevezető történet első része volt.











 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása