A Batman Superman ellen kritikákkal már Dunát lehet rekeszteni, és lassan lefutott körök lesznek a "Jófilm vs Rosszfilm" kommentharcok. Akárhogy is, az kijelenthető, hogy a film határozottan megosztó lett: van, aki imádja, van, aki kukába dobná az egészet. Nekem tetszett, mert minden hibája ellenére apró dolgokkal meg tudott lepni, ami a mai képregényfilm-dömpingben - valljuk be - nehéz feladat, ez pedig elég volt ahhoz, hogy megkedveljem. Viszont most egyáltalán nem erről lesz szó.

bvs_001

Bár Zack Snyder filmje nyíltan a The Dark Knight Returns-ből építkezett (mi több, szemtelenül lopott), az a képregény a két hős utolsó összezörrenését mutatja be, miközben a BvS-ben csak most találkoznak először egymással. Az ilyen első találkozásokat többször többféleképp megénekelték már a szélesvásznú verzió előtt is, ezért izgalmas végigjárni azokat az egyező (vagy épp különböző) pontokat, amelyek a legtöbb helyen szerepelnek. Aztán ezek alapján ki-ki eldöntheti, mennyi eredeti ötletet vonultattak fel a BvS alkotói. FIGYELEM! SPOILERES tartalom következik!

bvs_002Noha a Denevér és az Acélember karaktere már 1938-39-ben megszületett, első közös találkozásukra 1952-ig kellett várniuk a rajongóknak, mikor is a Superman 76. számában egy hajóút során Bruce Wayne és Clark Kent egyazon hajókabinban utaztak.
A cselekmény mozgatórugója - mint akkoriban a legtöbb Superman képregényben - természetesen Lois Lane személye, aki azért, hogy megleckéztesse Supermant, kikezd Batmannel, majd egy gyémántrablás szemtanúja lesz, amitől veszélybe kerül az élete.
Miután pedig a két hős megmenti és megkörnyékezi a nőt, mindketten hoppon maradnak, mert Lois sem az Acélemberrel, sem a Denevérrel nem megy el randizni, mert - most kapaszkodj - Robinnal lép le. Há! Na, ha ezt viccesnek találtad, akkor jó, ha tudod, hogy alig hat évvel később retconolták a történetet, és nem azért, mert Lois Lane egy tinédzserrel kezdett ki... 

bvs_003Igaz, hogy a Man of Steel (nem, nem Zack Snyder filmjéről beszélek, hanem John Byrne 1986-os minisorozatáról) nem lett része a kontinuitásnak, a történet több alapot is elhelyezett a karakterekkel kapcsolatban, és finomabbra hangolta (árnyalta) a Frank Miller TDKR klasszikusában sarkosan megfogalmazott különbözőségeket.
A történet ide vonatkozó fejezetében Batman a Szarka után nyomoz, ezért nem kifinomult módszerekkel próbálja szóra bírni a gothami aljanépet, amikor Superman közbeavatkozik, és leállítja a Denevért. Igen ám, de Batman szépen elmagyarázza mi a helyzet, miért úgy tesz, ahogy, és ezzel rá is veszi Supermant, hogy segítsen neki.
Ez a minisorozat magyarul is megjelent a Semic kiadásában a Superman 1-5. számaiban.

bvs_004Egy újabb első találkozásra 1997-ben került sor, amikor a Bruce Timm vezényelte Superman: the Animated Series-ben három részt szenteltek ennek az eseménynek. A Batman: the Animated Series sikere után egyértelmű volt, hogy azt az univerzumot bővíteni kell. Ennek első lépése volt Superman behozatala, majd a két hős összeeresztése.
A történet szerint Joker összefog Lex Luthorral, hogy legyőzzék Supermant. Batman követi őket Metropolisba, ahol hamarosan össze is akasztja a borostáját a vs. másik felével. Természetesen sok-sok viszontagság után a páros – SPOILER – a gonoszok minden tervét meghiúsítja.
Ez a sztori is napvilágot látott szinkronosan, és talán jelenleg is beszerezhető a Superman TAS részeként. 

bvs_005Az animációs világban nem ez volt az egyetlen összeeresztése a két hősnek. A The Batman című sorozat, ami a kerek-egészen lezárt (aztán túltolt) Bruce Timm univerzum után indult, egy egészen friss látvány- és hangulatvilágot hozott magával. A széria negyedik évadának végére Batman már felszerelkezik a segédekkel, ezért az ötödik évadban (2007-ben) az alkotók megnyitották az utat Superman (és a vele járó karakterek) megjelenése előtt.
A kétrészes történetben előbb Batman megmenti Supermant Metallo támadásától, aztán megmenti Black Mask merényletétől, majd megmenti Lex Luthor befolyása alól. Izgalmas, feszes tempójú akcióepizódokról van szó, ahol Batman ténylegesen harcol Superman ellen (és le is győzi). 

bvs_006Miután a 10 évadnyi kínlódás végén Clark Kent végre felvette a Superman hacukát a Smallville-ben, és az alkotók letették a kamerát, a sorozat képregény formájában folytatódott. Már csak azért is jobb volt így, mert a többi DC karakter jogait nem vette meg a tévés széria gyártója, ami miatt sok-sok potenciális szereplőt kénytelenek voltak hanyagolni, viszont ez az akadály elgördült a képregényes forma elől, hisz azt már a DC adta ki.
Nem is kellett sokat várni (2012), hogy Batman végre feltűnjön ebben az univerzumban, és Joe Chill (ugyebár ő ölte meg Batman szüleit) után nyomozva belefusson Supermanbe. Az indulatok elszabadulnak, de Mr. Freeze segítségével mindenki (még Freeze maga is) lehiggad kicsit. Sőt, egy terrortámadást is sikerül megakadályozniuk a hősöknek.

Ennyi felvezetés után akkor jöhet a tényleges összehasonlítás öt egyszerű kérdésben:

Mikor, és hogyan találkoznak először?

bvs_007Sup 76: 13 évvel azután, hogy feltűntek a színen, egy hajóút során közös kabinban utaznak.
MoS: 8 hónappal azután, hogy Superman feltűnt a színen, Superman elrabolja Batmant annak hintázós kötelénél fogva.
STAS: másfél évvel azután, hogy Superman feltűnt a színen, Bruce Wayne átutazik Metropolisba, ahol a reptéren beleakad és ki is kezd Lois Lane-nel. Clark pedig némán nézi végig a jelenetet, ahogy társai flörtölnek egymással.
The Batman: nehéz belőni pontosan a „mikort”, de 5 az biztos, hogy Batman már öt éve aktív szuperhős életet él. Gotham városa Superman előtt tiszteleg, amelyik ünnepségen megjelenik Metallo is, aki megtámadja a hőst, ezért Batman és Robin is akcióba lendül.
SV: fél évvel azután, hogy Superman feltűnt a színen, Batman betör a metropolisi börtönbe, hogy az egyik rabból kiszedje, hol van Joe Chill. Ekkor jelenik meg Superman, hogy jobb belátásra bírja a Denevért.
BvS: 18 hónappal azután, hogy Superman feltűnt a színen, Lex Luthor meghívja Bruce Wayne-t és Clark Kentet egy ünnepségre. Itt faggatja Clark Bruce-t a gothami igazságosztóról (ismerős az előzetesből is, ugye?).

Miért ugranak egymásnak? Hogyan békülnek ki?

Sup 76: becsapós, mert nem ugranak egymásnak.
MoS
: Superman nem igazán kedveli Batman bűnüldözői módszereit. Nincs köztük harc, mert Batman egy bombát helyezett el egy emberen (saját magán), ami akkor lép működésbe, ha Superman egyetlen ujjal is hozzáér a hőshöz.
bvs_008STAS: Batman besétál egy metropolisi bárba, ahol a helyi maffiafőnöktől próbálja megtudni, hol van Joker. Superman közbeavatkozik, mert nem tetszik neki, ahogy Batman intézi az ügyeket.
The Batman: Lex Luthor egy különleges gáz segítségével uralma alá vonja Superman tudatát, és Batman elpusztítására utasítja. Harcolnak is ezerrel, amíg Batman ki nem tisztítja a kryptoni agyát.
SV: Lásd fent. Itt kicsit ütögetnek meg robbantgatnak, de aztán Batman elárulja, hogy a szülei gyilkosát keresi, amivel megbékélve Superman maga kérdezi ki a rabot.

BvS:
Lex Luthor megkeveri a kakit, és elintézi, hogy mindenki ellenségnek tartsa Supermant. Batmant annyira felbőszíti, hogy a Sötét lovag nekilát fegyvereket gyártani, amivel legyőzheti az űrlényt.
bvs_010Közben Lex elrabolja Clark anyját, és megzsarolja Supermant, hogy ölje meg Batmant, ha élve akarja látni Martha Kentet. Superman próbálja rávenni az adrenalinnal felpumpált Denevért, hogy segítsen neki, de az nem hallgat rá (mondjuk Clark egy kommunikációs tanfolyamot elvégezhetett volna előtte…), ezért jól egymásnak esnek.
Habár Superman majdnem végig visszafogja magát, emiatt (na meg Batman spéci fegyverei miatt is) alul marad a párharcban, de elég neki egy név (Martha) kimondása, hogy Batman feje kitisztuljon (mert azt az alkotók rendesen a szánkba rágják, hogy Bruce Wayne anyját is így hívták). Pacsi-pacsi, és már barátok is.

Ki ismeri kinek a személyazonosságát, és hogyan jön rá arra?

Sup 76: Még meg sem kezdődik a hajóút, amikor egy fegyveres a dokkokban rálő egy olajszállító kamionra, ami felrobban. Clark és Bruce ugye aggódik, nehogy kiderüljön a személyazonossága a másik előtt, de azért mennének életet is menteni. Bruce ezért lekapcsolja a villanyt, mire mindketten átöltöznek, és lám, rájönnek, hogy ki is a másik valójában.
MoS: Sehogy. Nem foglalkoznak ilyesmivel. bvs_011
STAS
: Superman röntgenlátással benéz Batman álarca mögé. Batman egy apró jeladót helyez el Superman köpenyén, ami elvezeti őt Clark Kent lakásához. Miközben Batman egy robot ellen harcolva próbálja Lois életét menteni, a köpenyét bekapja egy nyomdagép, és letépi róla az álarcot, így a nő megtudja a férfiről az igazat.
The Batman: Superman röntgenlátással benéz Batman álarca mögé (hiába ismételnek, valljuk be, ez a legegyszerűbb megoldás). Kiderül, hogy Batman jó ideje figyeli Superman röppályáját, de most elkezdi elemezni az adatokat, így feltűnik neki, hogy az Acélember túl sokszor fordul meg a Daily Planet és egy lakóház környékén. Innen már nem nehéz kitalálnia a dolgot.
SV: Superman felismeri Batman hangjában Bruce Wayne baritonját. Miután Supermant meglövik néhány kryptonit golyóval, Batman magával viszi, hogy meggyógyítsa. Út közben Clark elárulja a valódi kilétét.
BvS: Superman tudja, hogy Bruce Wayne a Batman. Talán abból jön rá, hogy kihallgatja Bruce és Alfred beszélgetését, talán valamikor Batman álarca mögé néz a röntgenlátásával, de akárhogy is, ezt a mozzanatot az alkotók nem kötik az orrunkra.
Batman akkor jön rá Superman kilétére, amikor legyőzi, és elmegy megmenteni Martha Kentet (vagyis nem akkor, de nyilván nem tart semeddig rákeresnie később). Lex Luthor mindenkiről tud mindent (ami szerintem zseniális húzás volt az alkotók részéről), valószínűleg hosszas kutatómunka eredménye ez a részéről.

Mi lesz velük a végén?

Sup 76: Hoppon maradnak…
MoS: Superman elhagyja Gotham-ot. Batman megállapítja, hogy egy másik életben talán barátok is lehettek volna.
STAS: Miközben Clark barátkozna, Bruce a maga sötét humorával teszi helyre a dolgokat, majd elhagyja Metropolist. bvs_012
The Batman
: Batman megmutatja Superman-nek az űrben az Igazság Ligája bázisát, és meghívja, hogy csatlakozzon a csapathoz. Superman rábízza Batmanre a történet során felbukkant kryptonit darabot.
SV: Jókora lelkizéssel és beszélgetéssel zárnak (ahogy az egy Smallville epizódhoz illik), ahol barátságot kötnek.
BvS: Superman meghal (de nem ám), Batman pedig megbeszéli Wonder Woman-nel, hogy egy ligába terelik össze a többi különleges képességű harcost.

A cikk eredetileg a PopCultIcon oldalán jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása